Am intrat într-o librărie fix cu o zi înainte de a pleca în vacanță și am cumparat ”Învățare” de Tara Westover. A fost o carte plimbată, citeam oriunde prindeam un moment de liniste, între plimbări, pe tren, avion, aeroport, cafenele.

Nu îmi propun să fac un review al cartii, cu siguranță sunt oameni mult mai buni care să facă asta, îmi doresc să punctez temele din carte care m-au atins si care au oglindit bucăți din mine. 

Tara W. relatează propria călătorie din punctul copilăriei când nu avea nici certificat de naștere, traseul presărat cu obstacole și agresiune, până în momentul în care își da doctoratul în istorie la Cambridge. Este genul de poveste care îți da încredere că poți realiza orice dacă îți dorești și te face conștient de câte resurse ai disponibile atât în ține cât și în jurul tău, trebuie numai să le accesezi. 

În carte găsim multe teme, cum ar fi: importanța gândirii critice, rolul educației și cât de mult îți lărgește ea orizonturile; forța și puterea unui om de a evolua și de a avea impact în lume, violență. Dar pe lângă toate acestea, este evidenta pe tot parcursul cărții lupta interioară a Tarei între propria dezvoltare și loialitatea față de propria familie. Tara ajunge să își pună la îndoială propria existența pentru a rămâne atașata de nucleul familiei.

Loialitatea familială

Conceptul de loialitate familială a fost introdus de Boszormenyi-Nagy Ivan și implică angajamentul membrilor familiei față de grup, mai specific, angajamentul copilului față de părinții care i-au dat viață.

Pentru copil, loialitatea reprezintă mai mult decât un schimb reciproc de iubire, reprezintă moștenirea eticii de relație: păstrarea tiparelor moștenite din familie, respectarea regulilor neverbalizare.

Loialitatea și individulizarea: o dată cu evoluția firească, copilul ajunge să își dezolte propriile paternuri și cel mai probabil ajunge să între în conflict cu tiparele moștenite din familie.

Conflictul de loialitate este un fenomen psihologic pe care majoritatea adulților îl trăiesc mai ales în relații, când trebuie să aleagă între a rămâne loial familiei de origine sau libertatea propriei dezvoltări. Un rol important în acest conflict îl au părinții: pe de o parte isi pot susține copilul în propria dezvoltare, oferindu-i libertate si autonomie; pe de alta parte se pot folosi de loialitate, punându-și pe primul loc propriile nevoi.

Zile cu revelații!

Un like si o imbratisare